NTS Sociology MCQs Online With Answers

NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization that conducts screening tests for admission, scholarship, internship, recruitment, promotion, and jobs to eliminate candidates who have the ability for the given post on a merit basis. Candidates who have applied or want to apply for the NTS jobs or admission need to qualify for their NTS Sociology MCQs Online test. These questioning answers are in the form of Multiple-choice questions.  Candidates who demand to prepare for the test please visit gotest.com.pk for NTS Sociology MCQs Online. Because Gotest provides an online questionnaire on sociology to its visitors.

NTS Sociology MCQs Online Quiz

The testing service includes quizzes about many subjects along with sociology. Sociology has vast knowledge and is taken for many purposes Sociology Mcqs are also beneficial for the Preparation of the PPSC Test, FPSC Test, SPSC Test, KPPSC Test, BPSC Test, PTS, OTS, GTS, JTS, CTS Test Online.

NTS Sociology MCQs Online With Answers

NTS Sociology MCQs Online With Answers

NTS Sociology MCQs With Answers Online Solved

01. Clothes’ being worn in society is an example of
a. Material culture
b. Non-material culture
c. Both ‘a & b’
d. None of these

View Answer
Answer: Option A

02. Non-material culture is also called
a. Apparent culture
b. Implicit culture
c. Symbolic culture
d. None of these

View Answer
Answer: Option C

03. Taking one’s own culture as the standard of judging others’ cultures is
a. Ethnocentrism
b. Xenocentrism
c. Cultural shock
d. None of these

View Answer
Answer: Option A

04. People face a cultural shock when they
a. Practice old customs
b. Come in contact with different cultures
c. Don’t practice norms
d. None of these

View Answer
Answer: Option B

05. Judging another’s culture can lead a person to
a. Ethnocentrism
b. Xenocentrism
c. Both ‘a & b’
d. None of these

View Answer
Answer: Option C

06. Language is an example of
a. Material culture
b. Symbolic culture
c. Both ‘a & b’
d. None of these

View Answer
Answer: Option B

07. Which one of the following is not an example of material culture?
a. Buildings
b. Cars
c. Arts
d. Norms

View Answer
Answer: Option D

08. Which one of the following is not an example of symbolic culture?
a. Norms
b. Gestures
c. Clothes
d. Language

View Answer
Answer: Option C

09. Sanction is the way to enforce
a. Values
b. Norms
c. Both ‘a & b’
d. None of these
View Answer
Answer: Option B

10. A sanction can be
a. Positive
b. Negative
c. Only negative
d. Both positive and negative

View Answer
Answer: Option D

11. ‘Folkway’ is an example of
a. Social Norm
b. Social value
c. Social sanction
d. None of these

View Answer
Answer: Option A

12. Which of the following is the least strictly enforced?
a. Folkway
b. More
c. Taboos
d. None of these
View Answer
Answer: Option A

13. Which one of the following is most strictly enforced?
a. Folkway
b. More
c. Taboos
d. None of these
View Answer
Answer: Option C

14. A group that has its values contradicting with the broader culture forms
a. Subculture
b. Counterculture
c. Both ‘a & b’
d. None of these
View Answer
Answer: Option B

15. A society with different cultural values is
a. Pluralistic
b. Singular
c. Both ‘a & b’
d. None of these
View Answer
Answer: Option A

16. Values shaped together from a larger whole form
a. Value Group
b. Value Cluster
c. Both ‘a & b’
d. None of these
View Answer
Answer: Option B

17. Values that run opposite to each other form
a. Value contradictions
b. Value clusters
c. Value groups
d. None of these
View Answer
Answer: Option A

18. Ideal culture is
a. Norms being manifested
b. Norms ought to be manifested
c. Norms violation
d. None of these
View Answer
Answer: Option B

19. The way in which people actually follow norms is
a. Manifest culture
b. Ideal culture
c. Both ‘a & b’
d. None of these
View Answer
Answer: Option A

20. The spread of cultural traits and patterns in space is called
a. Assimilation
b. Acculturation
c. Diffusion
d. None of these
View Answer
Answer: Option C

21. Ethnocentrism means:
a. Evaluating other cultures with the Yardstick of your own values.
b. Taking other nations as good as your own one but disowned
c. No other society is like yours and your society or group is superior to
others.
d. None of these.
View Answer
Answer: Option C

22. Social facts have their independent existence and must be studied
likewise. Who remarked above when discussing the scientific method:
a. Ibn-i-Khaldun
b. Emile Durkhiem
c. Auguste Comte
d. None of These
View Answer
Answer: Option B

23. An exploratory research design the major focus is on:
a. Experimentation
b. Hypotheses testing
c. Profile development and description
d. None of these
View Answer
Answer: Option B

24. Diffusion of innovations among cultures means:
a. Traveling of traits and patterns in space/territory
b. Transmission of trait complexes in time.
c. Botha. and b.
d. None of these
View Answer
Answer: Option D

25. Social institutions are ;
a. God-given and cannot be changed
b. Buildings and people who operate there
c. The constellation of folkways and around some important functions(s)
of society.
d. None of these.
View Answer
Answer: Option C

26. A counter-culture:
a. Has to be against the existing cultural ethos/values
b. May not be against the existing cultural ethos/values
c. If different from the existing culture may never succeed in surviving
d. None of these.
View Answer
Answer: Option A

27. Family Laws Ordinance was passed for the first time in:
a. 1961
b. 1973
c. 1985
d. None of these.
View Answer
Answer: Option A

28. Demographic Transition exhibits:
a. High birth rate and low death rate in its first phase
b. high death rate and low birth rate in its first phase.
c. High birth rate and high death rate in its first phase.
d. None of these.
View Answer
Answer: Option A

29. As a consequence of rural-urban migration:
a. more and more urbanization is tackling place successfully
b. ruralization of urban areas is tackling place
c. ruralization of urban areas and ribbon growth seem to be the result
d. None of these
View Answer
Answer: Option C

30. In a patriarchal family the major decisions are taken by the:
a. Old men and women
b. The male or female head of the family
c. The male head of the family who wields all powers
d. None of these.
View Answer
Answer: Option C

31. Sociobiologists believe that:
a. Biology being the major constraint does not allow any change in human
nature hence socialization does not change much of human individual
nature.
b. individual is the product of the social group within which he is socialized
c. The-nature controversy has ended in favor of nurture and the
bio-sociologists have failed to promote their thesis.
d. None of these
View Answer
Answer: Option D

32. A double-barreled question has the potential of having:
a. Two acceptable responses/answers
b. Two answers but incompatible with each other
c. Both a. and b.
d. None of these.
View Answer
Answer: Option C

33. Those who cannot compete have no right to higher learning and must be refused accordingly who believed in the above thesis?
a. Auguste Comte
b. Spencer
c. Karl max
d. None of these
View Answer
Answer: Option B

34. Whose theorizing social change is depicted/comes closer to Iqbal’s verse
“AA tujh ko bataon main taqdeer umam kia hai
shamsher w sanna awwal taoos w rabab aakhir”
a. Karl- Marx
b. Ibn-i-Khaldun
c. George Hegel
d. None of these.
View Answer
Answer: Option B

35. The lowest density of population per square kilometer is found in:
a. Sindh
b. N.W.F.P
c. Baluchistan
d. None of these
View Answer
Answer: Option C

36. Alteration is the state of affairs in which:
a. the society has no norms and if there are any nobody follows them
b. the individual has no claim over the product that he has finished
c. the worker is least emotionally related to the product that he develops, the co-workers, and the work environment.
d. None of these
View Answer
Answer: Option C

37. The rate of return for a mailed questionnaire is usually:
a. very high
b. very low
c. both a. and b.
d. None of these
View Answer
Answer: Option B

38. According to Emile Durkheim Mechanical Solidarity is based on:
a. blood relations and neighborhood
b. division of labor and specialization
c. The contribution individuals make to each other
d. None of these
View Answer
Answer: Option A

39. Cultural Shock is caused by:
a. Playing is different role and getting role strain
b. finding values, norms, and customs against one’s cultural socialization
usually opposite to what one has been socialized in and they turn out to
be dysfunctional.
c. Both a. and b.
d. None of these
View Answer
Answer: Option C

40. Standard deviation in statistics is the measure that indicates in essence the :
a. Central tendency
b. Spread of the sample means/values
c. Both a. and b.
d. None of these
View Answer
Answer: Option D

41. Levirate means;
a. Marriage of a man with the widow of his deceased brother
b. Marriage of a man with the sister of his deceased wife
c. None of these.
d. Both A and B
View Answer
Answer: Option A

42. Joint family may be preferred because it has;
a. greater financial security
b. Division of labor
c. workable as a cooperative
d. all of these
View Answer
Answer: Option D

43. Rapid growth of urbanization is due to advancement in;
a. modernization
b. westernization
c. technology
d. transport
View Answer
Answer: Option C

44. Who developed the “organic theory of society”
a. Herbert Spencer
b. Henry Maine
c. Thomas Hobbes
d. Maclver
View Answer
Answer: Option A

45. What does culture usually reflect in Modern society?
a. Group culture
b. National culture
c. Geographical culture
d. religious culture
View Answer
Answer: Option B

46. Customs are powerful in regulating the conduct of people in:
a. Simple societies
b. Urban societies
c. Industrialized societies
d. All of these
View Answer
Answer: Option D

47. Which one of the following is not a healthy social process?
a. Competition
b. Co-operation
c. Integration
d. None of these
View Answer
Answer: Option D

48. When the researcher asks the respondent face-to-face questions, this method is called:
a. Interview Schedule
b. Questionnaire
c. Observation
d. Interview guide
View Answer
Answer: Option A

49. Power that people consider legitimate is known as:
a. Force
b. Right
c. Authority
d. Privilege
View Answer
Answer: Option C

50. The Social Structure of a society is the network of:
a. Institutional relations
b. Value System
c. Traditions
d. Compliance to Norms

View Answer
Answer: Option D

You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.

Waqas Ali

Welcome, future leaders! I'm Waqar, your mentor in Education Field. Dive into my articles for career advice, success stories, and tips to carve your path. Let's embark on this journey of growth and achievement together!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: