NTS Current Affairs and Pak Affairs MCQs Online With Answers

NTS-National Testing System Pakistan is a non-governmental organization that conducts tests for admission, scholarship, internship, recruitment, and promotion jobs. These tests are conducted to select eligible candidates for the given post on a merit basis. NTS is conducting tests about all sorts of international national current affairs and Pakistan affairs quizzes. Candidates who need to prepare for the NTS Current Affairs and Pak Affairs MCQs Online then you should visit gotest.com.pk. Here you will get various exams about national current issues, geography, international organizations, events, Pakistan’s current government, and important issues.

NTS Current Affairs and Pak Affairs MCQs Online Test

By these questions answering you will be able to get high marks in your exam. These Current Affairs and Pak Affairs Mcqs are also beneficial for the Preparation of the PPSC Test, FPSC Test, SPSC Test, KPPSC Test, BPSC Test, PTS, OTS, GTS, JTS, and CTS Test Online.

NTS Current Affairs and Pak Affairs MCQs Online With Answers

NTS Current Affairs and Pak Affairs MCQs Online With Answers

NTS Current Affairs and Pak Affairs MCQs With Answers Online Solved

1. The Ex-Prime Minister Nawaz Sharif was disqualified on July 28, 2024 for
(A) disclosing his London flats
(B) not disclosing his London flats
(C) disclosing his un-withdrawn salary
(D) not disclosing his un-withdrawn salary

View Answer
Answer: Option D

2. The total length of the Karachi-Lahore Motorway is
(A) 1,000 km
(B) 1,100 km
(C) 1,200 km
(D) 1,300 km
View Answer
Answer: Option B

3. Ex-Prime Minister Nawaz Sharif could not complete his five-year constitutional tenure for the _____ time.
(A) first
(B) time
(C) third
(D) fourth
View Answer
Answer: Option C

4. Pakistan became a full member of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) on
(A) 9 May 2024
(B) 18 May 2024
(C) 9 June 2024
(D) 18 June 2024
View Answer
Answer: Option C

5. The GDP growth rate for the financial year 2024-17 was recorded as
(A) 4.72%
(B) 5.28%
(C) 5.77%
(D) 6.28%
View Answer
Answer: Option B

6. Pakistan won the Cricket Champions Trophy 2024 by beating India in the final. Pakistan won this trophy for the
(A) first time
(B) second time
(C) third time
(D) fourth time
View Answer
Answer: Option A

7. The North-South gas pipeline will transport LNG from
(A) Karachi to Lahore
(B) Lahore to Karachi
(C) Gwadar to Karachi
(D) Gwadar to Sukkur
View Answer
Answer: Option A

8. Russia will invest _____ in the construction of the North-South gas pipeline.
(A) $1 billion
(B) $2 billion
(C) $3 billion
(D) $4 billion
View Answer
Answer: Option B

9. The total length of the North-South gas pipeline is
(A) 1,000 km
(B) 1,100 km
(C) 1,200 km
(D) 1,300 km
View Answer
Answer: Option B

10. Around _____ billion m3 of gas would be transported from Karachi to Lahore per annum through the North-South gas pipeline.
(A) 11.0
(B) 11.4
(C) 12.0
(D) 12.4
View Answer
Answer: Option D

11. Governor Sindh Saeed-uz-Zaman Siddiqui who died on 11 January 2024 had also served as
(A) Chief Justice Sindh High Court
(B) Chief Justice Lahore High Court
(C) Chief Justice Islamabad High Court
(D) Chief Justice of Pakistan
View Answer
Answer: Option D

12. The National Action Plan announced on 25 December 2024 by Prime Minister Nawaz Sharif is a _____ point counter-terrorism plan.
(A) 20
(B) 22
(C) 24
(D) 26
View Answer
Answer: Option A

13. The construction work on the Karachi Green Line (or Karachi Metro bus service) was started on
(A) 10 February 2024
(B) 16 February 2024
(C) 20 February 2024
(D) 26 February 2024
View Answer
Answer: Option D

14. The estimated cost of the Karachi green line is _____ billion.
(A) Rs. 20.6
(B) Rs. 22.6
(C) Rs. 24.6
(D) Rs. 26.6
View Answer
Answer: Option C

15. The government of Pakistan is considering _____ corrupt persons from holding Public Office or from being a Government Servant.
(A) temporally disqualifying
(B) permanently disqualifying
(C) imprison
(D) lower ranks of
View Answer
Answer: Option B

16. Who is the Secretary of Finance?
(A) Ishaq Dar
(B) Ahsan Iqbal
(C) Shahid Mahmood
(D) Dr. Waqar Masood Khan
View Answer
Answer: Option C

17. Who won the “Most Resilient Journalist Award 2024”?
(A) Hamid Mir
(B) Syed Talat Hussain
(C) Javed Chaudhry
(D) Ansar Abbasi
View Answer
Answer: Option A

18. The Free Press Award in the category Most Resilient Journalist is presented to a journalist who has demonstrated extraordinary strength of _____ in reporting the news.
(A) truth
(B) character, courage, and perseverance
(C) reality, originality, and sincerity
(D) character
View Answer
Answer: Option B

19. In the first phase of the Thar Coal Power Project ____ MW of electricity will be generated.
(A) 600
(B) 620
(C) 640
(D) 660
View Answer
Answer: Option D

20. The Pakistan Stock Exchange (PSX) was formed by merging the Lahore, Karachi, and Islamabad stock exchanges on
(A) 11 January 2024
(B) 12 January 2024
(C) 13 January 2024
(D) 14 January 2024
View Answer
Answer: Option A

21. The under-construction Gulpur hydropower project to generate 102 MW of electricity is located in
(A) Jhelum
(B) Kotli
(C) Mirpur
(D) Gilgit
View Answer
Answer: Option B

22. The under-construction Bhikki Power Plant to generate 1180 MW of electricity is located in
(A) Jhelum
(B) Kotli
(C) Jhang
(D) Sheikhupura
View Answer
Answer: Option D

23. The under-construction Haveli Bahadur Shah Power Plant to generate 1230 MW of electricity is located in
(A) Jhelum
(B) Kotli
(C) Jhang
(D) Sheikhupura
View Answer
Answer: Option C

24. Moody’s on 11 June 2024 upgraded Pakistan’s foreign currency issuer and senior unsecured bond ratings from
(A) Caa1 to B3
(B) B3 to B2
(C) B2 to B1
(D) B1 to A3
View Answer
Answer: Option A

25. Prime Minister on 10 January 2024 announced a Rs.180 billion incentive package for
(A) importers
(B) exporters
(C) traders
(D) agriculturists
View Answer
Answer: Option B

26. Through the TAPI gas pipeline Afghanistan, Pakistan and India will receive natural gas from
(A) Kazakhstan
(B) Kyrgyzstan
(C) Tajikistan
(D) Turkmenistan
View Answer
Answer: Option D

27. The construction of the TAPI gas pipeline began on 13 December 2024, and the expected completion date is
(A) December 2024
(B) December 2024
(C) December 2024
(D) December 2024
View Answer
Answer: Option C

28. Pakistan will receive _____ billion m3 natural gas from Turkmenistan per year.
(A) 10
(B) 12
(C) 14
(D) 16
View Answer
Answer: Option C

29. The Pakistan-Qatar deal to import LNG from Qatar to Pakistan is a government-to-government contract for _____ years.
(A) 9
(B) 10
(C) 15
(D) 20
View Answer
Answer: Option C

30. The Pakistan-Qatar LNG contract was signed on
(A) 10 January 2024
(B) 10 February 2024
(C) 10 March 2024
(D) 10 April 2024
View Answer
Answer: Option B

31. According to the Pakistan-Qatar LNG deal Pakistan will receive _____ million tons of LNG annually.
(A) 3.25
(B) 3.75
(C) 4.25
(D) 4.75
View Answer
Answer: Option B

32. The first match of the Pakistan Super League (PSL) T20 was played on _____ in UAE.
(A) 2 February 2024
(B) 4 February 2024
(C) 6 February 2024
(D) 8 February 2024
View Answer
Answer: Option B

33. The Pakistan Super League (PSL) T20-2024 was won by
(A) Islamabad
(B) Lahore
(C) Karachi
(D) Quetta
View Answer
Answer: Option A

34. Nandipur Power Plant is located in
(A) Lahore
(B) Sahiwal
(C) Gujranwala
(D) Bahawalpur
View Answer
Answer: Option C

35. Pakistan launched Operation Zarb-e-Azb in North Waziristan on
(A) 15 March 2024
(B) 15 April 2024
(C) 15 May 2024
(D) 15 June 2024
View Answer
Answer: Option D

36. The GDP growth for the financial year 2024-16 was
(A) 4.1%
(B) 4.44%
(C) 4.71%
(D) 5.0%
View Answer
Answer: Option C

37. Sharmeen Obaid Chinoy won the Oscars Award 2024 for the second time for her documentary movie
(A) Saving Face
(B) Road to forgiveness
(C) In the world of strangers
(D) A Girl in the River: The Price of Forgiveness
View Answer
Answer: Option D

38. The first Shaheed female pilot of the Pakistan Air Force is
(A) Ayesha Farooq
(B) Saba Khan
(C) Marium Mukhtiar
(D) none of these
View Answer
Answer: Option C

39. The youngest Nobel Prize laureate, Malala Yousafzai won the Nobel Peace Prize for the year
(A) 2024
(B) 2024
(C) 2024
(D) 2024
View Answer
Answer: Option B

40. Dr. Abdus Salam won the Nobel Prize for the year 1979 in the field of
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Mathematics
(D) Economics
View Answer
Answer: Option A

41. The agriculture sector contributes _____ % towards the national GDP.
(A) 19.82
(B) 21.82
(C) 23.82
(D) 25.82
View Answer
Answer: Option A

42. The industrial sector contributes _____ % towards the national GDP.
(A) 17.02
(B) 19.02
(C) 21.02
(D) 23.02
View Answer
Answer: Option C

43. The agriculture sector generates _____ % employment to the total labor force.
(A) 42.3
(B) 44.3
(C) 46.3
(D) 48.3
View Answer
Answer: Option A

44. The population growth rate in Pakistan is _____ percent.
(A) 4.89
(B) 3.89
(C) 2.89
(D) 1.89
View Answer
Answer: Option D

45. The government of Pakistan is trying to add electricity generation of _____ MW to the national grid by 2024- 18.
(A) 8,400
(B) 9,400
(C) 10,400
(D) 11,400
View Answer
Answer: Option C

46. Pakistan conducted the first use of its military drone, “Burraq”, in the Shawal Valley of North Waziristan on
(A) 7 September 2024
(B) 23 September 2024
(C) 7 October 2024
(D) 23 October 2024
View Answer
Answer: Option A

47. Pakistan won the Cricket T20 World Cup in
(A) 2007
(B) 2009
(C) 2011
(D) 2024
View Answer
Answer: Option B

48. Pakistan has won the squash men’s world Open for ______ times.
(A) 12
(B) 13
(C) 14
(D) 15
View Answer
Answer: Option C

49. The Vision-2025 aims to serve _____ functions.
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
View Answer
Answer: Option C

50. The Parliament passed a bill to convert PIA into a public limited company on
(A) 05 March 2024
(B) 11 March 2024
(C) 05 April 2024
(D) 11 April 2024
View Answer
Answer: Option D

51. The president of China arrived in Pakistan for a two-day historic visit on
(A) 16 April 2024
(B) 18 April 2024
(C) 20 April 2024
(D) 22 April 2024
View Answer
Answer: Option C

52. The president of China on his visit to Pakistan signed development projects worth __________ billions under CPEC.
(A) $40
(B) $46
(C) $52
(D) $58
View Answer
Answer: Option B

53. The 21st amendment remained in force for a period of _____ year(s).
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
View Answer
Answer: Option B

54. The services sector contributes _____ % towards national GDP.
(A) 47.16
(B) 51.16
(C) 55.16
(D) 59.16
View Answer
Answer: Option D

55. The proposed motorway from Gawadar to Kashghar is about __________ km.
(A) 2600
(B) 2800
(C) 3000
(D) 3200
View Answer
Answer: Option C

56. The Turkish Justice and Development Party has been in power since
(A) 2002
(B) 2003
(C) 2004
(D) 2005
View Answer
Answer: Option A

57. Pakistan conducted its first successful test fire of Submarine submarine-launched cruise Missile (SLCM) Babur-3 which has a range of 450 kilometers on
(A) 9 January 2024
(B) 11 January 2024
(C) 13 January 2024
(D) 15 January 2024
View Answer
Answer: Option A

58. The 21st Amendment amended the first schedule of the Constitution and the article
(A) 172
(B) 173
(C) 174
(D) 175
View Answer
Answer: Option D

59. International Court of Arbitration sets a minimum flow of __________ m3/sec into the Neelum River.
(A) 5
(B) 7
(C) 9
(D) 11
View Answer
Answer: Option C

60. The Installed Capacity of Neelum–Jhelum Hydropower Plant is __________ MW.
(A) 948
(B) 955
(C) 962
(D) 969
View Answer
Answer: Option D

61. Who is the current Chief Minister of Baluchistan?
(A) Dr. Abdul Malik
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Sanaullah Zehri
(D) Naseer Khan Janjua
View Answer
Answer: Option C

62. Who is the current governor of KPK?
(A) Iqbal Zafar Jhagra
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Rafique Rajwana
(D) Dr. Ishrat-ul-Ebad
View Answer
Answer: Option A

63. Who is the current governor of Baluchistan?
(A) Iqbal Zafar Jhagra
(B) Muhammad Khan Achakzai
(C) Rafique Rajwana
(D) Dr. Ishrat-ul-Ebad
View Answer
Answer: Option B

64. What is the portfolio of Engineer Khurram Dastgir?
(A) Minister for Defence Production
(B) Minister of State for Water & Power
(C) Minister of State for Interior
(D) Minister for Commerce
View Answer
Answer: Option D

65. What is the portfolio of Rana Tanveer Hussain?
(A) Minister for Defence Production
(B) Minister of State for Water & Power
(C) Minister of State for Interior
(D) Minister for Commerce
View Answer
Answer: Option A

66. Who is the current chairman of NAB?
(A) Qamar Zaman Chaudhry
(B) Absar Alam
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed
View Answer
Answer: Option A

67. Who is the current chairman of PEMRA?
(A) Qamar Zaman Chaudhry
(B) Absar Alam
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed
View Answer
Answer: Option B

68. Who is the current president of the National Bank of Pakistan?
(A) Qamar Zaman Chaudhry
(B) Absar Alam
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed
View Answer
Answer: Option C

69. Who is the current chairman of the Higher Education Commission (HEC)?
(A) Dr. Pervez Hoodbhoy
(B) Dr. Atta-ur-Rehman
(C) Ahmed Iqbal Ashraf
(D) Dr. Mukhtar Ahmed
View Answer
Answer: Option D

70. Who is the current Minister of State for Information Technology & Telecom?
(A) Ashtar Ausaf
(B) Engr. Amir Muqam
(C) Anusha Rahman
(D) Maiza Hameed
View Answer
Answer: Option C

71. Who is the current Attorney General of Pakistan?
(A) Ashtar Ausaf
(B) Salman Aslam Butt
(C) Munir A. Malik
(D) Justice (R) Maulvi Anwar-ul-Haq
View Answer
Answer: Option A

72. Who is the governor State Bank of Pakistan?
(A) Ashtar Ausaf
(B) Ahmed Iqbal Ashraf
(C) Ashraf Mahmood Wathra
(D) Dr. Mukhtar Ahmed
View Answer
Answer: Option C

73. What is the current portfolio of Akram Khan Durrani?
(A) Minister of State for Board of Investment
(B) Minister of State for Interior
(C) Minister for Housing and Works
(D) Minister for States and Frontier Regions
View Answer
Answer: Option C

74. Who is the current Special Assistant to the Prime Minister on National Affairs?
(A) Musadik Malik
(B) Tariq Fatimi
(C) Miftah Ismail
(D) Irfan Siddiqui
View Answer
Answer: Option D

75. Who is the current Special Assistant to the Prime Minister on Foreign Affairs?
(A) Musadik Malik
(B) Tariq Fatimi
(C) Miftah Ismail
(D) Irfan Siddiqui
View Answer
Answer: Option B

76. Who is the current Special Adviser to the Prime Minister on Foreign Affairs?
(A) Musadik Malik
(B) Tariq Fatimi
(C) Miftah Ismail
(D) Sartaj Aziz
View Answer
Answer: Option D

77. Who is the current Special Assistant to the Prime Minister and Chairman Board of Investment?
(A) Musadik Malik
(B) Tariq Fatimi
(C) Miftah Ismail
(D) Irfan Siddiqui
View Answer
Answer: Option C

78. Who is the current Minister of State for National Health Services?
(A) Marvi Memon
(B) Saira Afzal Tarar
(C) Anusha Rahman
(D) Maiza Hameed
View Answer
Answer: Option B

79. Who is the current Minister for States and Frontier Regions?
(A) Imtiaz Ahmed Shaikh
(B) Capt. Shujaat Azim
(C) Lt. Gen. (R) Naseer Khan Janjua
(D) Lt. Gen. (R) Abdul Qadir Baloch
View Answer
Answer: Option D

80. Who is the current National Security Advisor of Pakistan?
(A) Imtiaz Ahmed Shaikh
(B) Capt. Shujaat Azim
(C) Lt. Gen. (R) Naseer Khan Janjua
(D) Lt. Gen. (R) Abdul Qadir Baloch
View Answer
Answer: Option C

81. Diamer-Bhasha Dam has been planned on the river
(A) Indus
(B) Jhelum
(C) Chenab
(D) Sutlej
View Answer
Answer: Option A

82. Dasu Dam is located in
(A) Sindh
(B) Punjab
(C) Baluchistan
(D) Khyber Pakhtunkhwa
View Answer
Answer: Option D

83. Salt Mine, Khewra is located in _________ district.
(A) Jhelum
(B) DG Khan
(C) DI Khan
(D) Gujrat
View Answer
Answer: Option A

84. Which river does NOT flow from Jammu and Kashmir?
(A) Indus
(B) Jhelum
(C) Chenab
(D) Ravi
View Answer
Answer: Option D

85. Who serves as the acting president in the absence of the president?
(A) Prime Minister
(B) Speaker National Assembly
(C) Chairman Senate
(D) Foreign Minister
View Answer
Answer: Option C

86. Standard and Poor’s (S&P) on 5 May 2024 has raised Pakistan’s credit rating outlook from
(A) negative to stable
(B) negative to stable+
(C) stable to positive
(D) stable to positive+
View Answer
Answer: Option C

87. The national flower of Pakistan is __________?
(A) Rose
(B) Jasmine
(C) Sunflower
(D) Lily
View Answer
Answer: Option B

88. The headquarters of the Navy is located in __________?
(A) Karachi
(B) Lahore
(C) Islamabad
(D) Rawalpindi
View Answer
Answer: Option C

89. The Head Office of the Institute of Chartered Accountants of Pakistan (ICAP) is in __________?
(A) Karachi
(B) Lahore
(C) Islamabad
(D) Rawalpindi
View Answer
Answer: Option A

90. Total number of seats in the National Assembly of Pakistan is
(A) 306
(B) 326
(C) 332
(D) 342
View Answer
Answer: Option D

91. The GSP Plus status to Pakistan has been granted till
(A) 2024
(B) 2024
(C) 2024
(D) 2024
View Answer
Answer: Option B

92. The first session of the All India Muslim League was presided over by
(A) Sir Saleemullah
(B) Nawab Waqar-ul-Mulk
(C) Sir Aga Khan
(D) Sir Adamjee Pir Bhai
View Answer
Answer: Option D

93. The first president of All India Muslim League was
(A) Sir Saleemullah
(B) Nawab Waqar-ul-Mulk
(C) Sir Aga Khan
(D) Sir Adamjee Pir Bhai
View Answer
Answer: Option C

94. The GSP Plus status will allow Pakistan to export products without duties to __________ European States.
(A) 25
(B) 26
(C) 27
(D) 28
View Answer
Answer: Option D

95. The largest source of electricity generation in Pakistan is
(A) Thermal
(B) Hydal
(C) Wind
(D) Solar
View Answer
Answer: Option A

96. Pakistan has a coastline of about __________ kilometers.
(A) 1046
(B) 1100
(C) 1146
(D) 1184
View Answer
Answer: Option A

97. The Jhimpir Wind Power Plant is located in __________ district.
(A) Karachi
(B) Badin
(C) Thatta
(D) Khuzdar
View Answer
Answer: Option C

98. Pakistan’s national tree is
(A) Neem
(B) Peepul
(C) Sheesham
(D) Deodar
View Answer
Answer: Option D

99. Dar-ul-Uloom Deoband was founded by __________ .
(A) Maulana Mehmood-ul-Hassan
(B) Maulana Hussain Ahmed Madni
(C) Maulana Muhammad Qasim Nanautawi
(D) Maulana Rasheed Ahmed
View Answer
Answer: Option C

100. Sindh Madrasah-tul-Islam, Karachi was founded by __________ .
(A) Aga Hassan Ali Afandi
(B) Sir Aga Khan
(C) Khalifa Hameeduddin
(D) Sir Syed Ahmed Khan
View Answer
Answer: Option A

You Can Learn and Gain more Knowledge through our Online Quiz and Testing system Just Search your desired Preparation subject at Gotest.

Waqas Ali

Welcome, future leaders! I'm Waqar, your mentor in Education Field. Dive into my articles for career advice, success stories, and tips to carve your path. Let's embark on this journey of growth and achievement together!

Your Related

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: